czwartek, 26 stycznia 2012

Zupa pomidorowa po mojemu

Witam!
Dziś chciałabym zaprezentować zupę pomidorową, doskonale znana dla wszystkich, najszybsza zupa do przygotowania. Podzielę  się swoimi radami jak ją przygotować, aby zaskakiwała smakiem.

ZUPA POMIDOROWA


Składniki:

- kość wieprzowa, bądź drobiowa do sporządzenia wywaru, bądź jak ktoś woli poracja mięsa, żeberka, udko z kurczaka

- 1 większa marchewka
- niedużykawałek pora
- natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 przecier pomidorowy( najlepiej Pudliszki)
- 1/2 śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 rosołek bądź vegeta
- sół i pieprz do smaku
(Proporcje podane na duży garnek)


Wykonanie:

Zaczynamy od zagotowania wody na wywar. Na gotującąsię wodę wrzucamy kość bądź mięso, z którego będziemy robili wywar, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojony drobniutko por i cebulkę, także wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie,rosołek bądź vegetę do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. I tak przygotowany wywar gotujemy, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dajemy przecier, śmietankę i rozrobioną na wodzie mąkę. Zagotowujemy jeszcze raz wszystko razem. Doprawiamy do smaku. 
Tak sporządzoną zupę podajemy z ryżem, bądź makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz