sobota, 4 lutego 2012

CHLEBEK CEBULOWY :)

Jeżeli lubi ktoś chlebek własnego wykonania to polecam gorąco chleb cebulowy. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i składniki na niego chyba każdy z nas posiada w domu. Zapraszam spróbować.


Składniki:
- 1 kg. mąki pszennej
- 5 dag. drożdży
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju 
-1 łyżka soli
- szczypta cukru
- tłuszcz do wysmarowania formy


Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, solą i szczyptą cukru. Dodajemy ok. 650 ml. ciepłej wody i uprzednio podsmażoną i wystudzona cebulę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 większych keksówek ( możemy posypać makiem, sezamem, bądź słonecznikiem). Pieczemy 30 minut w temp. 140 stopni C, następnie zwiększamy temp. do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez ok. 45 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz