Jeżeli lubi ktoś chlebek własnego wykonania to polecam gorąco chleb cebulowy. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i składniki na niego chyba każdy z nas posiada w domu. Zapraszam spróbować.
Składniki:
- 1 kg. mąki pszennej
- 5 dag. drożdży
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju
-1 łyżka soli
- szczypta cukru
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, solą i szczyptą cukru. Dodajemy ok. 650 ml. ciepłej wody i uprzednio podsmażoną i wystudzona cebulę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 większych keksówek ( możemy posypać makiem, sezamem, bądź słonecznikiem). Pieczemy 30 minut w temp. 140 stopni C, następnie zwiększamy temp. do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz