poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciast ciąg dalszy:) KOKOSANKI

I jeszcze na dziś chciałabym zaprezentować Wam przepis na smaczne kokosanki. Osobiście bardzo je lubię i nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych a zarazem bardzo pasują na różnego rodzaju  uroczystości. Spróbujcie koniecznie!!!

Składniki na ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru
- 4 jaja
- 1 1/2  szkl. maki krupczatki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na polewę:
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 3 łyżki kakao
- 1 kieliszek wódki


- Wiórki kokosowe do posypywania kokosanek


WYKONANIE CIASTA:
Margarynę roztopić i pozostawić do wystygnięcia, następnie dodawać po 2 żółtka i ucierać, potem mąkę z proszkiem, na końcu dodać pianę( ubita z białka i cukru). Tak przyrządzone ciasto pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.  Następnie ciepłe ciasto kroimy na małe kawałki. Robimy polewę( roztapiamy margarynę, dodajemy resztę składników ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę). Pokrojone kawałki ciasta moczymy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi.









1 komentarz: