środa, 25 stycznia 2012

KEKS BANANOWY

Dziś chciałabym przedstawić przepis na przepyszny bananowy keks. Nie jest on trudny w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. Prawie zawsze go piekę, gdy tylko spodziewam się gości.

BARDZO POLECAM!!!

KEKS BANANOWY


Składniki:

- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
- 2/3 szkl. oleju
- 4 jajka
- 4 średnie banany
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- szczypta soli
- tłuszcz do posmarowania formy

Wykonanie:


Olej wraz z cukrem, solą i skórką z cytryny ubijać mikserem aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodawać po jednym jajku i nadal ubijać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Do powstałej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy, wszystko delikatnie mieszamy. Tak zrobione ciasto wylewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i pieczemy ok. 50 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C. 


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz