NALEŚNIKI Z ŻÓŁTYM SEREM I PARÓWKĄ
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mleka
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- parówki ( ilość zależy od wielkości parówki, czy dzielona na pół czy na cztery)
- 20 dag. żółtego sera
- ketchup do posmarowania naleśnika
I jeszcze potrzebujemy jajko i bułkę tartą do obtoczenia naleśnika, jak także olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku z wcześniej napisanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe( wszystkie składniki mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy), następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej oleju. Teraz przejdziemy do faszerowania placków naleśnikowych, a mianowicie smarujemy niewielką ilością ketchupu, układamy parówkę i posypujemy uprzednio startym żółtym serem i zawijamy jak krokiety. Następnie moczymy we wcześniej rozstrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przyrządzone naleśniki smażymy na patelni.
Najlepiej smakują podane z ketchupem.
Zrobiłam i są dobre
OdpowiedzUsuń