Witam!
Dziś chciałabym zaprezentować zupę pomidorową, doskonale znana dla wszystkich, najszybsza zupa do przygotowania. Podzielę się swoimi radami jak ją przygotować, aby zaskakiwała smakiem.
ZUPA POMIDOROWA
Składniki:
- kość wieprzowa, bądź drobiowa do sporządzenia wywaru, bądź jak ktoś woli poracja mięsa, żeberka, udko z kurczaka
- 1 większa marchewka
- niedużykawałek pora
- natka pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 przecier pomidorowy( najlepiej Pudliszki)
- 1/2 śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 rosołek bądź vegeta
- sół i pieprz do smaku
(Proporcje podane na duży garnek)
Wykonanie:
Zaczynamy od zagotowania wody na wywar. Na gotującąsię wodę wrzucamy kość bądź mięso, z którego będziemy robili wywar, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojony drobniutko por i cebulkę, także wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie,rosołek bądź vegetę do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. I tak przygotowany wywar gotujemy, aż mięso i warzywa będą miękkie. Następnie dajemy przecier, śmietankę i rozrobioną na wodzie mąkę. Zagotowujemy jeszcze raz wszystko razem. Doprawiamy do smaku.
Tak sporządzoną zupę podajemy z ryżem, bądź makaronem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz